Передання про
Гімн брату сонцю або Слава Творцеві Світу Друк

Детальніше...Слава Тобі, Всевишній і Всемогучий Боже наш!
Честь, поклін і благодарення від всієї тварі Тобі,
І від мене найменшого брата, найбільшого грішника,
Бідакá з Асижу, слава Тобі!
Ніхто з людей не в силі достойно благословити Тебе,
Тому з глибини нашої нічевості співаємо Тобі:

Слава Тобі Господи, за всі сотворіння Твої, 
За це сонце, що мов благородний брат наш,
У любові день нам і ніч об’являє, Тебе ж прославляє.
О як гарний він, як славний у Твоєму блиску, Боже Святий,
Твій він нам образ, Превеликий Пане, і Твоя нам слава.


Рейтинг статті

( 1 голос )
 
Як Св. Франциск звільнив диких голубів Друк

Один юнак ніс на продаж кілька диких голубів. Св. Франциск з природи своєї дуже любив звірят, птахів. Коли зустрів цього хлопця, приглядався до птахів, вкінець умилосердився над ними, і каже до власника:


Рейтинг статті

( 2 голосів )
 
Збереження природи: ранньохристиянський погляд Друк

Детальніше...Екологічну тематику найкраще зрозуміємо тільки у трикутнику понять Творець-творіння-людина. Саме так, попри творіння і людину, думка про Творця ставить всі акценти на місце. Хтось може сказати, що це «завужений» підхід. Але, коли досліджуємо християнський погляд на природу і екологію, окремо доказувати, для чого в екологічну проблематику вводимо «категорію» Творця, напевно, недоречно, оскільки тут йдеться про світогляд людини, для якої ця категорія була і залишається надзвичайно важливою. Зрештою, коротке пояснення все ж необхідне.

У класичному античному трактуванні чотири першопричини світу – форма, матерія, деміург, вмістилище – вічні. Деміург чи філософський бог лише розпоряджається трьома іншими началами. Хоч у філософській системі неоплатонізму, який виник близько першої половини ІІІ ст., саме тоді, коли християнська проповідь почала проникати в елітарні кола греко-римського суспільства, чотири вічні першопричини світу втратили свою буттєву взаємозалежність.

Першу причину, яку Плотін назвав «єдине», він інтерпретував як щось позасвідоме, безначальне, вічне, позачасове і позапросторове; воно незмінне, найдосконаліше, найкраще і найпрекрасніше. З нього випливає розумне начало, світова душа і матеріальний світ у вертикалі еманацій від найкращого до найгіршого. Оскільки «єдине» має найвищий статус, його можна назвати Творцем світу. Щоб підсилити різницю між цим духовним началом і матеріальним світом, Плотін говорив про духовне начало як таке, що не має початку, а все решта – це світ сотворений, тобто такий, що має початок.

Tеги:

Рейтинг статті

( 3 голосів )
 
Проповідь Св. Антонія Падуанського рибам Друк

Детальніше...Господь наш Ісус Христос бажав, щоб святість його слуги, св. Антонія, засіяла у всьому блиску та хотів показати людям, як це набожно треба слухати його проповідей і йти за  вказівками. До цього долучив нерозумних сотворінь, себто риб, щоб так засоромити єретиків за їх фальшиву мудрість. Подібно вчинив і Бог ще у Старому Завіті, за участю вола, щоб засоромити глупоту Валаама. У тому часі м. Ріміні було повне різних єретиків. Св. Антоній задумав привести їх до світла Божого і дати нагоду пізнати правдиву віру і навернути на дорогу чесноти; через кілька днів пояснював їм правди святої віри та Письма Святого.

Однак вони, закаменілі в своїх блудах, зовсім не дались переконати словами святого і взагалі не хотіли слухати його проповідей. Натхненний Божим об’явленням, звернувся святий до устя річки, близько моря і закликав: «О, риби моря і річки, слухайте слів науки Божої, яку ці бідні єретики не хочуть знати». На ці слова багато риб малих і великих наблизились до св. Антонія, кількість риб була такою великою, що чогось подібного ніхто у цій околиці не бачив. Всі риби виставляли голови з води звертаючись до проповідника у найбільшому порядку. Найменші були близько берега, за ними – більші, а великі – далі на морі. Коли вже всі були на своїм місці, св. Антоній промовив до них урочисто:


Рейтинг статті

( 2 голосів )
 
Св. Франциск проповідує птахам Друк

Детальніше...У часі своїх місійних подорожей побачив раз св. Франциск зграйку птахів на деревах вздовж дороги, де переходив. Захоп­лений ними, затримався та сказав до своїх товаришів: «Зачекайте, браття, хвилину, я хочу сказати проповідь також і братчика-сестричкам – от цим пташкам».

І звернувся до них, що густо на деревах сиділи, та почав їм проповідувати. На голос святого всі птахи позлітали на землю, сіли довкола нього, і так тихенько сиділи аж до кінця проповіді. Навіть коли вже перестав говорити, залишались на землі і не відлітали, поки святий проповідник їх не поблагословив.


Рейтинг статті

( 1 голос )
 
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 Наступна > Кінець >>

Сторінка 3 з 5