Великопосна екологічна ініціатива «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2016 Друк

logo%202016.jpgЗ початком Великого посту вже традиційно розпочинається ініціатива «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка проводиться Бюро УГКЦ з питань екології.

Ініціатива має за мету допомогти глибше й повніше пережити процес покаяння і навернення до Бога, завдяки поглибленню свідомості щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини.

В контексті Ювілейного року Божого милосердя Великопосна екологічна ініціатива має за мету спричинитись до преображення людських сердець, щоб вони змогли приймати Божу милосердну любов і виявляти її до ближніх та всього створіння, а особливо тих, кому потрібна допомога.

Свята Чотиридесятниця – це час, у якому Господь чинить особливе диво заради порятунку всього створіння: своїм милосердям Отець небесний осяває кожну людину, вказуючи, що єдино правильним шляхом до Воскресіння є дорога любові, якою Його Син веде весь рід людський до Царства небесного, і на цьому шляху головними вказівниками є «діла милосердя».

Головними завданнями ініціативи є:

Привернути увагу віруючих людей та громадськості до екологічних проблем.

Сприяти поширенню екологічного вчення Церкви, а особливо першої в історії Церкви екологічної енцикліки Папи Франциска «Славен будь».

Допомогти усвідомити значення семи діл милосердя щодо тіла і щодо душі на шляху повернення до автентичного життя з Богом і долання сучасних суспільно-екологічних викликів та проблем.

Ініціювати освітньо-виховні та молитовні заходи, а також практичні акції екологічного спрямування.

Заохочувати до діл милосердя стосовно ближніх та Божого створіння – природи.

Сприяти, щоб через поглиблення віри в Бога Творця і Спасителя парафіяльні громади ставали місцем зустрічі з Живим Христом і могли більш автентично й цілісно свідчити про Нього своїм життям.


Яким чином можна долучитись до ініціативи?

Прохання до душпастирів:

• Інформувати своїх парафіян про Великопосну екологічну ініціативу і спричинятися до осягнення її мети та головних завдань.

• У своїх проповідях та підготовці вірних до святої тайни Сповіді у часі Великого посту звертати увагу на значення Божого милосердя для всього створіння та питання християнської відповідальності за створений Богом світ.

• Допомагати віруючим людям усвідомити згубний характер екологічних гріхів сучасності та необхідність цілісного навернення до Бога.

• На Недільній Літургії у часі Святої Чотиридесятниці виголошувати на Сугубій ектенії наступне прохання:

Отче небесний, благаємо Тебе і молимо: вилий щедро Духа Свого Святого на свою Церкву, щоби вона була вірною невістою Христовою, щоби ми, Твої діти, через взаємну любов між собою та через шанобливе ставлення до всього Твого Створіння могли об’явити світові Твою безмежну любов і милосердя, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

• Ініціювати та підтримувати освітні заходи та практичні акції, направлені на збереження Божого створіння – природи.


Прохання до віруючих людей:

• Застановитися над значенням правди віри про Бога Творця у своєму повсякденному житті.

• Молитись, постити і чинити діла милосердя у відповідності до духу Великого посту, який має за мету допомогти відновити наше цілісне й гармонійне життя з Богом Творцем і Спасителем.

• Роблячи іспит сумління, особливо застановитись над питанням відповідності повсякденного життя до Божої волі у ставленні до ближніх та всього Божого створіння.

• Покаятися за свої свідомі та не свідомі екологічні гріхи і постановити більше не грішити.

• Інформуватись, яким чином вплив наша життєдіяльність може бути більш милосердною і дружньою до довкілля.

• Робити діла милосердя і по-божому ставитись до створеного світу в своєму повсякденному житті.

Що кожен може зробити для добра ближніх та всього створеного світу в часі Великого посту (і не тільки!)?

• Виявити свою християнську віру, почуття патріотизму та бажання кращого майбутнього через діла милосердя до ближніх та всього Божого створіння.

• Протиставитись споживацькому тиску та хворобливому бажанню «мати та володіти»!

• Відмовитись від споживання алкоголю та цигарок!

• Відмовитись від споживання м’яса!

• Не купувати зайвого, адже при виробництві речей використовуються природні ресурси й завдається шкода довкіллю.

• Обмежити використання електротехніки: комп’ютера, телевізора, музичного центру, МРЗ-плеєра, мобільного телефону... Спробувати хоча б на день відмовитись від НИХ цілком!

• Вимикати «режим очікування» (від’єднувати від мережі) телевізорів, музичних центрів та інших електроприладів, особливо тих, які тривалий час не використовуються. Це дозволить заощадити до 50% струму, який вони споживають.

• Замість лампочок розжарювання використовувати світлодіодні, які дозволяють у багато разів скоротити споживання електроенергії та зменшити негативний вплив на довкілля!

• Під час чищення зубів та гоління закривати кран! Таким чином щодня можна заощадити не один десяток літрів води!

• Встановити водозберігаючі насадки-аератори на змішувачі, що забезпечить понад 50% економії води без втрати ефективності та комфорту.

• Бережливо ставитись до одягу, взуття та інших речей повсякденного вжитку!

• Розділяти відходи в оселі та здавати на вторинну переробку!

• Йдучи до крамниці чи на ринок, використовувати торбинки з природних матеріалів, що дозволить відмовитись від пластикових пакетів, які є шкідливими для довкілля!

• Не зривати та не купувати первоцвітів, щоб не спричинитися до їх цілковитого знищення!

• Не підпалювати опалого листя та інших залишків рослинності, краще віддати перевагу їх компостуванню.

• Частіше ходити пішки і по можливості користуватись громадським транспортом.

• Не прикрашати пластмасовими квітами та вінками Церкви і кладовища.

• Виробити добру звичку пошуку все нових і нових можливостей дружнього ставлення до природи в нашому повсякденні.

• Бути прикладом мудрого та бережливого ставлення до Божих природних дарів для своїх дітей та підростаючого покоління.

• Об’єднувати свої зусилля в рамках спільних еко-акцій, як наприклад «Година Землі» (19 березня 2016 р.).

• Ділитися особистим досвідом діл милосердя стосовно природи в своєму безпосередньому оточенні, через соціальні мережі тощо.

Див. детальніше про можливості милосердя до всього Божого створіння за: http://ecoburougcc.org.ua/ekologichni-poradi?start=10

Не будьмо байдужими! На наше навернення і діла милосердя очікує Господь і все створіння!


Стаття з веб-сайту Бюро УГКЦ з питань екології (ecoburougcc.org.ua)


Рейтинг статті

( 4 голосів )
Теги:     довкілля      служіння
( 2727 переглядів )
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити